• Arwin van Soest loodst Scherpenzeel naar bekerfinale. Incl. samenvatting

  Met een 1-5 zege op Purmersteijn heeft Scherpenzeel de finale van het districtsbekertoernooi in West 1 bereikt. Blikvanger was Arwin van Soest, die als nummer 10 met vier goals de ploeg van Koen Janssen naar de winst leidde. Desondanks eiste hij niet de wedstrijdbal op, maar viel zijn keuze op een broodje bal.

  Het was in Purmerend de hoogste tijd om een mysterie op te lossen. In de punt van de aanval van Scherpenzeel staat namelijk Olivier Pilon, in competitieverband topscorer met 21 treffers. Maar niet alleen dankzij zijn doelpunten valt de Amersfoorter op. Ook zijn rugnummer springt in het oog. Pilon speelt met nummer 2, terwijl nummer 9 toch voorbestemd lijkt voor een spits van zijn kaliber.

  Hoe zit dat? Die vraag werd afgevuurd op voorzitter Gijs van den Broek, die direct doorverwees naar Jaap van Donselaar. De uitleg is eenvoudig: het shirt met nummer 2 was nog vrij. De andere beschikbare nummers waren een paar maatjes te groot voor Pilon. ,,Je hebt van die jongens die per se met een speciaal nummer willen spelen, maar Olivier vond nummer 2 ook prima. Daar was ik wel blij mee, anders hadden we nog een extra shirt moeten bestellen. Je moet ook op de kleintjes letten”, verklaarde hij namens de materialencommissie. Van den Broek liet met een knipoog weten wat hij van die oplossing vindt. ,,Zuinigerd.”

  Broodjes kroket

  Op een ander front was Van Donselaar minstens zo zuinig: de twee broodjes kroket die hij in de kantine van Purmersteijn kocht, leverden een schrale recensie op. ,,Ik probeerde eerst een broodje bal te bestellen, maar die waren niet warm. En de kroketten zijn lauw”, stelde het erelid van de club vast. ,,Ik weet zeker dat ze in onze kantine lekkerder zijn, al ben ik natuurlijk niet helemaal objectief. Mijn vrouw bakt ze bij ons op de club.”

  Het hoofdmenu, de halve finale in de districtsbeker, stond op dat moment 1-1. Scherpenzeel opende voortvarend en kwam via Arwin van Soest op 0-1. Purmersteijn, in de race om het kampioenschap in de vierde divisie zondag, kwam na een fraai afstandsschot op gelijke hoogte.

  Na rust trokken de Scherpenzelers, die verdedigend weinig weggaven, het finaleticket naar zich toe. Eef van Riel schoot verwoestend raak op aangeven van Mourad Marbouh (1-2), de opmaat voor een slotfase waarin Van Soest excelleerde. Met 1-3, 1-4 en 1-5, een puntgave hattrick in nog geen tien minuten, onderstreepte Van Soest zijn klasse. De nummer 10, vorig seizoen juist veelal opgesteld in de spits, gedijt achter nummer 2 Pilon. ,,Dat heeft ook te maken met de manier van spelen. Vorig seizoen was ik spits en moest ik voor diepgang zorgen. Tegelijkertijd betekent het ook dat je veel minder ballen krijgt”, zei Van Soest. Als aanvallende middenvelder komt hij beter tot zijn recht. ,,Ik word veel meer in het spel betrokken.”

  Broodje bal

  Met 4 treffers kon Van Soest, zoals gebruikelijk in het voetbal, de wedstrijdbal claimen. Maar hij was dat na de triomf, die leidde tot euforische taferelen in Purmerend, niet van plan. ,,Ik haal straks wel een broodje bal. Daar ben ik ook tevreden mee”, lachte de man van de wedstrijd. Het was, na de uitleg van Van Donselaar, te hopen dat Van Soest die snack op De Bree-Oost genuttigd heeft.

   

  Bron: Scherpenzeelse Krant - Edward Doelman