• De schaal is binnen: Scherpenzeel is kampioen

  De vlag ging uit bij Scherpenzeel: bij concurrent LRC volstond een 0-0 gelijkspel om het kampioenschap van de eerste klasse D binnen te hengelen. ,,Het hele seizoen stond er druk op onze ploeg. Dit is een heel knappe prestatie”, stelt trainer Koen Janssen.

  Scherpenzeel zette in Leerdam de kroon op een formidabel seizoen. De blauw-witten hebben het hele seizoen aan kop gestaan, verloren slechts één competitieduel, scoorden de meeste doelpunten en hebben verreweg de minst gepasseerde defensie. Het lijdt geen twijfel dat de promotie naar de vierde divisie terecht is. 

  De kampioenswedstrijd tegen LRC was overigens niet om over naar huis te schrijven, maar dat was niet verwonderlijk. De Scherpenzelers hadden slechts één dag rust na de verloren districtsbekerfinale (6-3 tegen Eemdijk, red.) op Hemelvaartsdag, terwijl de Leerdammers zich niet in hoefden te spannen. Scherpenzeel moest zaterdag dus flink in de reserves tasten, maar gaf amper wat weg. Met linksback Mourad Marbouh als uitblinker werd de nul gehouden, waardoor de champagne, nadat vorige week tegen DTS’35 het naderende titelfeest nog moest worden uitgesteld, opengetrokken kon worden. 

  ,,We hadden één opdracht en die is nu volbracht”, verwoordde trainer Koen Janssen na de 0-0 en nadat op het veld van LRC de kampioensmedailles en de schaal waren uitgereikt. De coach uit Amersfoort wist aan het begin van dit seizoen dat hij kampioen móést worden, gelet op het feit dat de selectie was samengesteld met het oog op spelen in de vierde divisie. Maar daar werd Scherpenzeel precies een jaar geleden via de nacompetitie uitgeknikkerd. 

  NIET VERENIGD

  Destijds sprong Janssen nog vervroegd in als vervanger van de opgestapte Jürgen Schefczyk, maar die noodgreep bood Scherpenzeel geen soelaas. ,,Zonder iemand tekort te willen doen, maar toen ik instapte waren er te veel individuen. Er werd te weinig in het teambelang bedacht, er waren te veel bv’tjes. Het was niet verenigd”, haalde Janssen desgevraagd terug. ,,Als je dan nu kijkt hoe de beleving op de club is, ook donderdag al, waarbij we net tekort kwamen tegen Eemdijk, dan is er in een jaar tijd ontzettend veel ten goede veranderd.”

  Janssen begon afgelopen zomer met een flink vernieuwde kern aan de opbouw van deze succesploeg. ,,In het begin lag de nadruk op het goed spelen in de organisatie. Dat is de voorwaarde om aan de bal met veel dynamiek te kunnen spelen.” Het kostte een paar weken voordat die modus gevonden werd, met remises tegen Sliedrecht (3-3) en DUNO (2-2) tot gevolg. ,,Tegen DZC’68 (1-3 winst) speelden we heel goed in de organisatie én waren we ook goed aan de bal. Dát was het moment dat het echt begon te lopen”, aldus Janssen.

  FRISSE WIND

  Middenvelder Timo Jochemsen merkte ook de progressie ten opzichte van vorig seizoen. ,,Er is een frisse wind door de groep gegaan. Als je kijkt wat voor goeie gasten we er afgelopen zomer bijkregen, dan moet ik zeggen dat de technische commissie goed werk heeft geleverd”, aldus de zoon van de Barneveldse oud-prof Arco Jochemsen. ,,Daarna zijn we met elkaar in het seizoen gegroeid.” 

  Direct na de winterstop moest koploper Scherpenzeel alleen haar meerdere erkennen in LRC (0-1), maar dat was in feite het vertrekpunt van een ongekende reeks. Dankzij tien overwinningen op rij verschaften de Scherpenzelers drie kansen voor zichzelf om het kampioenschap binnen te halen. ,,Ik denk dat we te goed zijn voor dit niveau”, zei Jochemsen, voor wie het nog spannend was geweest of hij het duel met LRC, de tweede kans om de titel definitief veilig te stellen, zou halen. Hij kampte met de naweeën van een bacteriële infectie en zat zaterdag nog aan een antibioticakuur. ,,Maar ik ben blij dat ik goed herstelde, al doe ik nu nog even rustig aan met alcohol.”

  HET MAXIMALE

  Janssen legde op zijn beurt uit dat het seizoen hem als coach flink heeft uitgedaagd. ,,Het hele seizoen stond er druk op onze ploeg. Dit is een heel knappe prestatie”, benadrukte hij. ,,We hebben het maximale uit het seizoen gehaald.” 

  De spelersgroep blijft voor het grootste gedeelte intact, wat een goede basis moet zijn om volgend seizoen uit te kunnen groeien tot stabiele vierdedivisionist. Daar hoopt Janssen ook op, maar hij rekent zich zeker nog niet rijk: ,,Dat kan alleen als we als collectief hetzelfde leveren als dit seizoen.”

   

  Bron: Scherpenzeelse Krant