• Scherpenzeel verliest eerste compitieduel in de Hoofdklasse

‘Welkom in de hoofdklasse’, sprak Björn Cuperus na de met 1-2 verloren wedstrijd tegen Smitshoek. ,,Als ik in de auto terugrijd naar Arnhem, dan kijk ik terug op een onterechte nederlaag. Aan de inzet heeft het niet gelegen, maar we speelden ongelukkig.”

Het debuut van Scherpenzeel in de hoofdklasse beviel trainer Jürgen Schefczyk wel. ,,We speelden alleen de eerste tien minuten na de rust en de laatste tien minuten van de wedstrijd niet goed. Dat houdt in dat ik zeventig minuten lang een goed Scherpenzeel zag, maar we staan wel met lege handen.” De les van deze wedstrijd is volgens de trainer dat zijn ploeg zich geen essentiële fouten kan veroorloven, want die worden op dit niveau afgestraft.

Cuperus weet welke momenten de trainer bedoelt. Een ongevaarlijke situatie halverwege de eerste helft leidde tot een strafschop voor de bezoekers uit Barendrecht. Cuperus: ,,Het was volgens mij een dubieuze strafschop, maar Tevfik Ceyar en ik hadden gestaffeld in de verdediging moeten staan. Nu kwam de tegenstander tussen ons in en lokte hij slim een strafschop uit door zich te laten vallen. Verder gaven we in de eerste helft weinig weg en creëerden we vijf grote kansen.”

En dat mogen de aanvallers zich verwijten: kansen voldoende, maar geen rendement. Ook ontbrak de factor geluk, zoals in de laatste minuut voor het rustsignaal. Ismail Ouaddouh schoot de bal hard op het lichaam van doelman Doedée, terwijl die de bal niet eens op zich af zag komen. Een handsbal in het strafschopgebied werd weggewoven door arbiter Stoffer en tot slot belandde een indraaiende corner van Nehkomi Veldt via de binnenkant van de paal in de handen van de doelman.

Vanwege het goede spel wanhoopte Cuperus niet tijdens de theepauze. ,,We doen niet onder voor de tegenstander. Wel moet de omschakeling beter en we verloren te vaak de ‘tweede’ bal. Na een aarzelende start nam de thuisclub het initiatief in handen. Sander Krijns schoot met een geplaatste boogbal op de lat. De gelijkmaker van Ismail Ouaddouh was een logische en terechte beloning.

Hierna brak een spectaculair slotkwartier aan. Een fout van Mike Peters leidde een nieuwe achterstand in. Hij beoordeelde een hoge bal verkeerd en verleende Guyon Fernandez een vrije doorgang naar het doel. De 34-jarige oud-betaaldvoetballer van onder andere Feyenoord, PEC Zwolle, ADO Den Haag en NAC wist met dit buitenkansje wel raad: 1-2. Nog was het verzet van de thuisclub niet gebroken. De roep om penalty’s na eerst een vermeende handsbal en later een overtreding op invaller Luca Teske werd niet gehonoreerd. ‘Er was geen sprake van een opzettelijke overtreding’, verklaarde de arbiter zijn besluit om niet te fluiten.

Zo eindigde het debuut van Scherpenzeel in de hoofdklasse in mineur. De trainer van Smitshoek, Edwin de Koning, deed nog een extra duit in het zakje. Hij complimenteerde collega-trainer Schefczyk met zijn goede ploeg om eraan toe te voegen: ,,Daar koop je overigens niets voor, dat zeiden ze afgelopen seizoen ook van RKC.”

bron: BDU Scherpenzeelse Krant