• Wim Kieft te gast bij vv Scherpenzeel

  Openhartige Wim Kieft te gast bij vv Scherpenzeel....

  Op donderdag 25 april was het zover: Oud profvoetballer Wim Kieft was samen met sportjournalist Eddy van de Ley te gast in ons mooie clubhuis. De avond was speciaal georganiseerd voor de seniorenteams en de oudere jeugdteams. Het doel van deze avond was om de teams een leuke en gezellige avond aan te bieden, maar ze ook te waarschuwen voor de gevaren en gevolgen van drugs en overmatig drankgebruik.

  Wim Kieft....

  Wim Kieft, geboren in een Amsterdamse volkswijk, heeft zich, zo bleek uit zijn boeiende presentatie/interview en uit zijn boek getiteld “Kieft”, altijd een nogal vreemde eend in de voetbalbijt gevonden. Vooral omdat hij, anders dan de meeste andere Ajax-spelers van nu en uit zijn tijd, zichzelf niet een ‘superster’ vond en verwonderd was dat hij als 18-jarige mocht samenspelen met o.a. de grote Johan Cruijff. Maar ook omdat hij volledig wars was en nog steeds is van arrogantie in de top. Ook speelde hij met wereldsterren als Marco van Basten, Romario, Gullit, Rijkaard en Ronald Koeman om er maar even een paar op te noemen. Wim Kieft was zelf natuurlijk ook een echte topspits. want hij was topscorer van Europa in het seizoen 1981-1982 en ontving hiervoor de Gouden Schoen.

  Die eeuwige kopbal....

  Een absolute topspeler en dat gold niet alleen bij Ajax, maar ook was hij enorm belangrijk met zijn goals bij PSV, Pisa, Torino en Bordeaux en tijdens zijn interlandcarrière. En zelfs nadat de immer blond en eigenlijk enorm verlegen/introverte voormalige spits op 18 juni 1988 zijn beroemdste kopgoal maakte tegen Ierland. Hierdoor ging het Nederlands Elftal tijdens het EK alsnog door naar de halve finale en werd Nederland uiteindelijk Europees Kampioen. Zelf weet Kieft nog steeds niet of die goal voor hem een lust of een last is. Hoe dan ook, tot vervelens toe wil het publiek het ook na bijna 26 jaar nog steeds heel graag over die goal hebben, terwijl Wim Kieft vandaag de dag veel meer te melden heeft.

  Een groot geheim....

  Bijna 20 jaar lang droeg de ook bij Wim Kieft een groot geheim met zich mee: zijn verslaving aan drank en cocaïne tijdens en na zijn voetbalcarrière. Dapper en ontroerend ontwapenend en openhartig vertelde Wim Kieft tijdens zijn gesprek met sportjournalist Eddy van de Ley, wat die verslavingen en vooral zijn cocaïneverslaving allemaal bij hem hebben aangericht. Leerzaam en inspirerend was het voor eenieder om te horen hoe hij nu in het leven staat na lichamelijk, geestelijk en financieel volledig aan de afgrond te hebben gestaan. Gelukkig is deze populaire voetbalanalyticus inmiddels al jaren geen gebruiker meer van cocaïne en is hij verlost van zijn schuld, die op een bepaald moment was opgelopen tot 4,5 ton.

  Veerkracht en nadenken....

  Niet veel mensen durven zich zo bloot te geven als Wim Kieft. De in groten getale aanwezige leden van vv Scherpenzeel waren dan ook diep onder de indruk. Gelukkig was er tijdens deze bijzondere avond met een duidelijke boodschap ook voldoende ruimte voor een gulle lach en enkele leuke voetbalanekdotes waarbij o.a. Hans van Breukelen stevig, maar op een respectvolle manier op de hak werd genomen. Alles bij elkaar was het een heel speciale avond waarbij eenieder flink aan het denken werd gezet over het grote gevaar van drugs- en alcoholverslaving. Na afloop werd er dan ook volop nagepraat en gediscussieerd en dat was precies de bedoeling.